GYIK

  1. MI AZ ESTA?

    Az ESTA az Elektronikus Utazási Engedélyezési Rendszerre vonatkozik, amely az Egyesült Államokba utazó VWP országok állampolgárainak vízumot helyettesítő kérelme. Ha az ESTA-t jóváhagyták, két évig vagy az útlevél érvényességi idejének lejártáig érvényes.

    A kérelem lehetővé teszi a VWP országok állampolgárai számára, hogy 90 napig tartó időszakra utazhassanak az USA-ba anélkül, hogy vízumot kellene beszerezniük.

    Itt tudhat meg többet az ESTA-ról.

  2. MI AZ A VÍZUMMENTESSÉGI PROGRAM?

    A Vízummentességi Program lehetővé teszi egyes országok állampolgárai számára, hogy az Egyesült Államokba utazzanak, vagy átutazásra használják anélkül, hogy vízumot kellene beszerezniük. Ha azonban Ön az egyik VWP ország állampolgára, és repülővel vagy tengeri úton utazik az USA-ba, ESTA-t kell igényelnie.

    A program keretében a VWP országok állampolgárai az USA-ba utazhatnak vagy átutazhatnak az Államokon a 90 napos időtartam alatt.

    Itt tudhat meg többet a VWP-ről.

  3. KINEK VAN SZÜKSÉGE ESTA-RA?

    Az ESTA csak a VWP-be tartozó országok állampolgáraira vonatkozik, és csak akkor, ha tengeri vagy légi úton utaznak az USA-ba. Az ESTA lehetővé teszi a VWP országok állampolgárainak, hogy 90 napos időtartamra látogassanak az USA-ba üzleti, szabadidős vagy átutazási célból, és felválthatják a vízum megszerzésének szükségességét.

  4. MELY ORSZÁGOK TARTOZNAK A VWP ALÁ?

    A VWP Vízummentességi Programot jelent, melynek hatálya alatt több meghatározott ország állampolgárai utazhatnak az Egyesült Államokba átutazási, szabadidős vagy üzleti céllal, akár 90 napig is anélkül, hogy vízumot kellene igényelniük.

    A jelenlegi VWP országok a következők:

    Andorra; Ausztrália; Ausztria; Belgium; Brunei; Chile; Cseh Köztársaság; Dánia; Észtország; Finnország; Franciaország; Németország; Görögország; Magyarország; Izland; Írország; Olaszország; Japán; Koreai Köztársaság; Lettország; Liechtenstein; Litvánia; Luxemburg; Málta; Monaco; Hollandia; Új-Zéland; Norvégia; Portugália; San Marino; Szingapúr; Szlovákia; Szlovénia; Spanyolország; Svédország; Svájc; Tajwan; Egyesült Királyság

  5. MENNYI IDEIG ÉRVÉNYES AZ ESTA?

    Az ESTA annak jóváhagyása után két évig érvényes vagy az ESTA tulajdonos útlevelének érvényességi idejének lejártáig, ha az útlevél az ESTA jóváhagyásának időpontjától számított két éven belül lejár.

    Egy látogatás alkalmával az USA-ban akár 90 napig is tartózkodhat egy érvényes ESTA-val.

    Ez azt jelenti, hogy a jóváhagyott ESTA birtokában a kétéves érvényességen belül, több alkalommal is, de legfeljebb 90 napra utazhat az USA-ba.

  6. HOGYAN ELLENŐRIZHETEM, HOGY AZ ESTA-M ÉRVÉNYES-E MÉG?

    Az ESTA állapotának ellenőrzéséhez töltse ki az űrlapot és részletes információkat kap az Ön ESTA-járól. Ha az Ön ESTA-ja lejárt, kérelmeznie kell egy új ESTA-t, hogy az USA-ba utazhasson.

  7. SZÜKSÉGEM VAN ESTA-RA, HA VAN VÍZUMOM?

    Ha az egyik VWP ország állampolgáraként Ön az Egyesült Államokba szárazföldi úton utazik, nem kell ESTA-t kérelmeznie. Ha tengeri vagy légi úton közlekedik, akkor kérelmezzen ESTA-t.

    Ha rendelkezik vízummal, ami azt jelenti, hogy Ön nem az egyik VWP ország állampolgára, nincs szüksége ESTA-ra.

  8. MI AZ ESTA CSOPORTOS KÉRELME?

    Az ESTA csoportos kérelme lehetővé teszi, hogy egy személy kérelmezze az ESTA-t legfeljebb 50 ember számára, egyetlen ESTA kifizetésével.

    A csoportba tartozó személyek nem kötelesek együtt utazni, de egyetlen egyedi azonosítószám szolgál a csoportos jelentkezők azonosítására.

  9. MIKOR KELL KÉRELMEZNI AZ ESTA-T?

    Egy ESTA kérelmet bármikor be lehet nyújtani az USA-ba való utazás előtt, de tanácsos legalább 72 órával az Egyesült Államokba való utazást megelőzően kérelmezni.

    Általában percekre van szükség ahhoz, hogy választ kapjon a kérelmével kapcsolatban, hogy elfogadták vagy elutasították-e azt. Azonban legalább 72 órával az utazás előtt tanácsos benyújtani a kérelmet, hogy elkerülje a dokumentáció időben történő elfogadásának esetleges problémáját.

  10. MI A KÜLÖNBSÉG AZ ESTA KÉRELEM ÉS A VÍZUM KÖZÖTT?

    A vízum és az ESTA nem ugyanazok az Egyesült Államokba való utazást tekintve!

    Az ESTA csak olyan USA látogatókra vonatkozik, akik az egyik VWP ország állampolgárai, és ezért nem kötelesek vízumot igényelni az Egyesült Államokba való utazáshoz, és legfeljebb 90 napig tartó időtartamra kiterjedő tartózkodáshoz.

    Ha Ön nem az egyik VWP ország állampolgára, az ESTA nem vonatkozik Önre, és Önnek szükséges egy amerikai vízum megszerzése.

  11. MENNYI IDŐ SZÜKSÉGES EGY ESTA KÉRELEM KITÖLTÉSÉHEZ?

    Ha az összes szükséges információ megvan az ESTA kérelem kitöltéséhez, akkor a folyamat nem tarthat tovább 10-20 percnél. Az ESTA-t általában percek alatt jóváhagyják, de határozottan javasoljuk, hogy küldje el az ESTA kérelmét legalább 72 órával az USA-ba való utazás előtt.

  12. MIKOR VAN SZÜKSÉGEM VÍZUMRA?

    Az ESTA nem vonatkozik Önre, és vízumra van szüksége, ha Ön nem állampolgára az egyik VWP országnak.

    Bizonyos esetekben, még akkor is, ha Ön az egyik VWP ország állampolgára, még mindig szükséges lehet vízumot szereznie, ilyen eset:

    • Amikor az Egyesült Államokba utazik, azonban nem szabadidős, üzleti vagy átutazási célból;
    • Nem-bevándorló vízumot kell igényelnie, ha úgy gondolja, hogy a Bevándorlási és Állampolgársági Törvény bármelyik szabálya érvényes Önre nézve;
    • Ha az Amerikai Egyesült Államokban 90 napot meghaladó időtartamra tervezi az ott-tartózkodást;
    • Ha az Egyesült Államokba olyan légifuvarozóval érkezik, mely nem szerződéses ügyfele a Vízummentességi Programnak.
  13. MIKOR VAN SZÜKSÉGEM SZABADIDŐS/ÜZLETI VÍZUMRA AZ EGYESÜLT ÁLLAMOKBA TÖRTÉNŐ UTAZÁSHOZ?

    Azok az utazók, akik be akarnak lépni az Amerikai Egyesült Államokba, be kell szerezniük egy nem-bevándorló vízumot határozott tartózkodási időre. A Vízummentességi Program országainak állampolgárai engedélyt kaphatnak az Egyesült Államokba való utazásra a Vízummentességi Program segítségével. Ha azt tervezi, hogy a Vízummentes Programot használja, akkor az Amerikai Egyesült Államokba való belépés előtt be kell szereznie az Elektronikus Utazási Engedélyezési Rendszer (ESTA) engedélyét.

    Ha nem jogosult a Vízummentességi Programra, kérheti a nem-bevándorló B1/B2 vízumot, ha:

    • Az út célja üzleti (B1)
    • Az utazás célja szabadidős, vagy orvosi ellátás igénybevétele (B2)

    A B-1 vízumot általában akkor adják ki, ha az Egyesült Államokba való látogatás célja szemináriumok és konferenciák meglátogatása, üzleti partnerekkel való találkozás, különböző megállapodások és ügyletek megkötése.

    A B-2 vízumot általában akkor adják ki, ha az Egyesült Államokba való látogatás célja szabadidős, orvosi ellátáson, kezeléseken való részvétel, a barátok és rokonok meglátogatása vagy társadalmi intézkedésekben való részvétel.

    Ha kérvényeznie kell a (B1 / B2) vízumot, kérjük, forduljon a legközelebbi amerikai nagykövetséghez.

  14. MELY ORSZÁGOK TARTOZNAK A VÍZUMMENTESSÉGI PROGRAM ALÁ?

    Belgium, Brunei, Chile, Csehország, Dánia, Észtország, Finnország, Franciaország, Németország, Görögország, Magyarország, Izland, Írország, Olaszország, Japán, Lettország, Lichtenstein, Litvánia, Luxemburg, Monaco, Hollandia, Norvégia, Portugália, Málta, San Marino, Szingapúr, Szlovákia, Szlovénia, Dél-Korea, Spanyolország, Svédország, Svájc, Tajvan, Egyesült Királyság.

  15. AZ ESTA JÓVÁHAGYÁSA GARANTÁLJA AZ AMERIKAI EGYESÜLT ÁLLAMOKBA VALÓ BELÉPÉST?

    Az Elektronikus Utazási Engedélyezési Rendszer (ESTA) szerint Ön jogosult a Vízummentességi Program alapján az Amerikai Egyesült Államokba utazni. Az Amerikai Egyesült Államokba való belépéskor a vám- és határőrség tisztviselője megvizsgálja Önt, és dönt belépésének jóváhagyásáról.

  16. MENNYI IDŐVEL ELŐRE KELL KÉRELMEZNIE AZ ESTA-T?

    Az ESTA kérelmét bármikor elküldheti; azonban azt javasoljuk, adja le legalább 72 órával az Egyesült Államokba való utazás előtt!

  17. FEL TUDOM HASZNÁLNI AZ ESTA KÉRELMET ISMÉTELTEN, HA ELUTASÍTÁSRA KERÜLT?

    Ha bármi megváltozott a körülményeivel kapcsolatban, 10 nap elteltével ismételten elküldheti az ESTA kérelmét. Ha hamis információkat ad meg az ESTA kérvényében, akkor Ön visszavonhatatlanul elveszítheti a Vízummentességi Programban való utazás jogát.

  18. MIT KELL TENNEM, HA ELUTASÍTOTTÁK AZ ESTA KÉRELMEMET?

    Ha nem jogosult részt venni az ESTA Vízummentességi Programban, forduljon a legközelebbi amerikai nagykövetséghez vagy konzulátushoz, és igényeljen nem-bevándorló B1/B2 vízumot.

  19. MENNYI AZ ESTA KÉRELEM DÍJA?

    Az amerikai kormány 14,00 dolláros költséget határozott meg. A mi szolgáltatási díjunk tartalmazza az amerikai kormányzat díját is.

  20. TUDOM MÓDOSÍTANI AZ ESTA KÉRELMEMET, MIUTÁN BEADTAM?

    Az Ön által benyújtott kérelemben megváltoztathatja az utazási útvonal információit. Az ESTA kérelmezési rendszere lehetővé teszi az utazási adatok frissítését. Nem kell jegyet és szállást foglalnia, mielőtt benyújtaná az ESTA kérelmét.

  21. KI KELL TÖLTENEM AZ I-94W ENGEDÉLYT, HA MEGKAPTAM AZ ESTA-T?

    Az ESTA program végrehajtása esetén, ha tengeri vagy légi úton lép be az Egyesült Államokba, az I-94W engedélyt nem kell kitölteni; az adatokat elektronikus úton regisztrálják.

  22. SZÜKSÉGES MAGAMMAL VINNI EGY MÁSOLATOT AZ ESTA KÉRELEMRŐL A REPTÉRRE?

    Az Egyesült Államok szabályai szerint nem kötelező egy másolatot magával vinnie az ESTA engedélyéről a Vízummentességi Program keretében való utazáshoz. Mindazonáltal szükség van egy példányra a rögzítéseihez.

    Egyes légitársaságok előírhatják Önnek, hogy vigyen magával egy másolatot, és ez megkívánhatja, hogy kinyomtassa. Ha elfelejtette az ESTA engedélyezési számát, akkor kérheti az engedélyt a kérelmező nevének, születési dátumának, útlevélszámának és az útlevelet kibocsátó országnak megadásával az ESTA honlapján.

  23. MIK AZ ÚTLEVÉL KÖVETELMÉNYEK, HA VALAKI A VÍZUMMENTESSÉGI PROGRAM ALATT UTAZIK?

    A Vízummentességi Program követelményei a következők:

    • Az útlevélnek elektronikus útlevélnek kell lennie, amely digitális chipet tartalmaz, és amely biometrikus információkat tartalmaz az útlevél birtokosáról;
    • Tartalmaznia kell egy gépileg olvasható zónát a biografikus oldalon;
    • A tajvani útlevél tulajdonosok kötelesek megadni az útlevélszámot és a személyi azonosító számot (PIN-kódot);
    • 2009. július 1-től van egy kivétel; a Vízummentességi Program országainak ideiglenes útlevelének és sürgősségi útlevelének elektronikusnak kell lennie.
  24. EGÉSZSÉGÜGYI ESZKÖZÖKKEL, MINT TŰKKEL ÉS OXIGÉN PALACKKAL LEHETSÉGES AZ UTAZÁS?

    A gyógyszereket az eredeti tégelyben, dobozban kell elhelyezni, orvosi előírással a tégelyen vagy dobozon. Fontos, hogy csak a személyi felhasználást szolgáló mennyiségeket szállítson, amelyek időben legfeljebb kilencven napra terjedhetnek ki.

    Abban az esetben, ha az előírások nem szerepelnek az eredeti csomagoláson, akkor az orvosi előírásokról egy másolatot vagy az orvos levelét kell magával vinnie. Az Egyesült Államokba bekerülő gyógyszereknek orvosi előírásokkal kell rendelkezniük. Az FDA a gyógyszerek befogadására van megbízva. Az egyes gyógyszerekkel kapcsolatos kéréseket importálhatja az Egyesült Államokba, lépjen kapcsolatba az FDA-val, az import műveletekkel és az irányelvekkel foglalkozó részleggel a (301) 796-0356 számon.

    Az olyan személyeknek, akik olyan eszközökkel utazhatnak, mint az oxigéngáz, vagy olyan elemekkel, amelyek veszélyeztethetik a biztonságot, rendelkezniük kell orvosi előírást tartalmazó levéllel. A kiegészítő követelményekkel további információkért forduljon a Közlekedésbiztonsági Igazgatósághoz.

  25. HOGYAN VÁLTOZTATHATOK AZ ESTA KÉRELMEN?

    Az útlevelével kapcsolatos biometrikus információk, például ha a név vagy a nem, a születési dátum, a lejárati idő, az ország vagy az állampolgárság hibákat tartalmaz, új kérelmet kell benyújtania, vagy újra leadni a kérelmet az ilyen hibák kijavítása érdekében. Ez csak akkor lehetséges, ha az előző kérelmét jóváhagyták.

  26. LEHETSÉGES KÉRELMEZNI ESTA-T A GYERMEKEMNEK?

    Igen. A kísért vagy kíséret nélküli gyermekeknek saját ESTA-ra van szükségük, mielőtt az Egyesült Államokba utaznának, és az egyik vízummentességi ország állampolgárai.

    Ismernie kell az ESTA feltételeit a gyermekeinek nevében, és őszintén kell a kérdésekre válaszolnia gyámként. A gyermekeknek meg kell adni a saját le nem járt útlevelét, hogy jogosultak legyenek az ESTA-ra. A gyermekek útlevelei nem jogosultak ESTA-ra, ha azokat 2006. október 26. előtt adták ki. A dokumentumnak meg kell felelnie a Vízummentességi Program követelményeinek.

  27. ÉRINTI A INDULÁSOMAT, HA AZ ESTA-M LEJÁR AZ EGYESÜLT ÁLLAMOKBA VALÓ ÉRKEZÉSEM UTÁN?

    Nem. Az indulásra nem lesz hatással, de meg kell újítani az ESTA-t, hogy újra beléphessen az Egyesült Államokba.

  28. AZ USA-BAN FERTŐZŐ BETEGSÉGNEK TEKINTIK AZ OLYAN BETEGSÉGEKET, MINT AZ INFLUENZÁT VAGY A MEGFÁZÁST?

    Sok fertőző betegség nem akadályozza az Egyesült Államokba való belépést a Vízummentességi Program keretében. Ha van valamilyen fertőző betegsége, jeleznie kell a kérelemben. A gyógyulás után jelezheti, hogy meggyógyult, bár igazolnia kell, hogy nem fertőző.

    Az alábbiakban a fertőző betegségek szerepelnek:

    • Lágyfekély
    • Gonorrea
    • Granuloma inguinale
    • Lepra, fertőző
    • Lymphogranuloma venereum
    • Szifilisz (fertőző szakasz)
    • Tuberkulózis (aktív)
  29. BIZTONSÁGOS MEGADNOM A HITELKÁRTYA ADATAIMAT?

    Az ESTA rendszer nem jegyez meg semmilyen információt a tranzakció végrehajtása során.

  30. MENNYI IDEIG ÉRVÉNYES AZ ESTA-M?

    Az utazási engedélyek rendszerint két évig érvényesek, az engedélyezés időpontjától számítva vagy az útlevél lejáratáig attól függően, hogy melyik következik be először, ha nem vonják vissza. A képernyő mindig megjeleníti az utazási engedély lejárati dátumát.

    Az ESTA-engedély két évig vagy az útlevél lejáratáig több utazást is lehetővé tesz. Az ESTA utazási engedély megérkezését követően nem kell újra érvényesíteni az érvényességi időtartam alatt. Az ESTA nem garantálja, hogy két évig tartózkodjon az Egyesült Államokban, de lehetővé teszi, hogy a Vízummentességi Program feltételei szerint ott maradjon. Az USA-ban kilencven napig maradhat egy-egy alkalommal.

    Ha hosszabb ideig szeretne ott tartózkodni, vízumot kell beszereznie az Egyesült Államok nagykövetségétől. A név, az állampolgárság vagy a nem megváltoztatása vagy új útlevél megszerzése esetén Önnek új útengedélyt kell kérnie. Ez akkor is érvényes, ha bármely Vízummentességi Program kérdésre megváltozott válasza.

  31. HOGYAN ÚJÍTHATOM MEG AZ ESTA-T?

    Abban az esetben, ha az Ön ESTA-ja lejárt, újra kérelmezheti azt új kérelem benyújtásával itt. A már meglévő engedélyeket soha nem lehet meghosszabbítani. Nem kell megvárnia az ESTA-jának lejártát, a lejárat előtt bármikor újra kérelmezheti. Ha megkapja azt az üzenetet, hogy: "Ehhez az útlevélhez több mint 30 napig érvényes, jóváhagyott engedély található." A kérelem benyújtásáért fizetni kell, majd meg kell szüntetni a meglévő kérelmet. Ezután kell megkezdenie az új kérelem kitöltését.

  32. MI A LÉNYEGE A MUNKÁLTATÓI INFORMÁCIÓK NYÚJTÁSÁNAK?

    A Bevándorlási és Állampolgársági Törvény 214b. szakasza szerint az egyéneknek bizonyítaniuk kell, hogy nem szándékoznak az Egyesült Államokba költözni, és jogosultak a látogatói státuszra.

  33. RENDELKEZNEM KELL UTAZÁSI TERVVEL AZ ESTA KÉRELMEZÉSÉHEZ?

    Nem. Nem kell utazási tervet benyújtania a kérelem benyújtásának időpontjában, de amerikai kapcsolattartóra szüksége lesz. A kérelmezés befejezéséhez meg kell adnia a címét, ahol az Egyesült Államokban tartózkodni fog. Ha több helyet is meglátogat, megadhatja a meglátogatott első hely nevét.

  34. MIKOR KELL VÍZUMOT IGÉNYELNEM ESTA HELYETT?

    Az ESTA helyett vízumot igényelhet, ha:

    • Az Egyesült Államokba olyan légifuvarozóval szeretne utazni, amely nem szerződő fél;
    • Több mint kilencven napot szeretne tartózkodni az Egyesült Államokban;
    • Az Egyesült Államokba utazik nem szabadidős vagy üzleti céllal;
    • Úgy gondolja, hogy a Bevándorlási és Állampolgársági Törvény bármely elfogadhatatlansági oka vonatkozik Önre.
  35. KETTŐS ÁLLAMPOLGÁRSÁGGAL RENDELKEZEK ÉS A NEM VÍZUMMENTES ÚTLEVELEM LEJÁRT, VAGY NINCS ÚTLEVELEM AHHOZ AZ ORSZÁGHOZ.

    Abban az esetben, ha több útlevele is van, írja be a legutóbbi útlevelének adatait, még akkor is, ha lejárt. A kettős állampolgárok, akiknek nincs útlevele egy másik országból, választania kell egy országot a legördülő listából, de ne töltse ki az útlevél szám mezőjét!

  36. MI TÖRTÉNIK, HA EGY VÍZUMMENTESSÉGI PROGRAMBELI JELÖLT NEM ELFOGADHATÓ?

    Ha a kérelmet benyújtó utasok engedélyre várnak, és az Egyesült Államok által a Vízummentességi Program alapján elfogadhatatlannak minősülnek, visszaküldésre kerülnek a származási országukba vagy egy harmadik országba, ahol reptéri jegyet bocsátanak a rendelkezésére, arra a járatra, amelyen az utazó megérkezett az Egyesült Államokba, majd megtagadták a belépését.

  37. A KÉRELEMNEK ANGOLUL KELL ELKÉSZÜLNIE, MÉG AKKOR IS, HA AZ UTAZÓ BILLENTYŰZETE NEM ALKALMAZHATÓ AZ ANGOLRA?

    Az ESTA kérelmet angolul kell elkészíteni, és a számítógépnek kompatibilisnek kell lennie az amerikai angol nyelvvel, és a billentyűzetnek is. Ha a számítógép operációs rendszere Microsoft Windows 95 vagy újabb, akkor kérjük, olvassa el a Nyelvcsere webhelyet a számítógép konfigurációjához.

    Ha a számítógép nem támogatja a Windows operációs rendszert, kérjen segítséget az operációs rendszer gyártójától, a megadott információkról vagy olvassa el a dokumentációt!