Mi a Vízummentességi Program és melyek a Vízummentes Országok?

A program bevezetésétől kezdve minden Vízummentességi Programba tartozó ország állampolgára élvezheti a vízummentes utazást az Egyesült Államokba. Ez jelentős hatással volt az egész utazási szabadságra is.

A programot az Amerikai Egyesült Államok kormánya tervezte és irányítja. Ezért a Vízummentességi Program országai nem befolyásolhatják közvetlenül a programot, vagy változtathatják meg hatáskörét annak érdekében, hogy több ember utazhasson az USA-ba vízummentesen.

Fontos szem előtt tartani, hogy az ESTA országok listája nincs kőbe vésve, és bármikor megváltoztathatja az Egyesült Államok kormánya.

Ha még mindig azon tűnődik, vajon Ön az egyik olyan ország állampolgára-e, amely esetében nem szükséges vízum az USA-ba való utazásához, könnyen leellenőrizheti az alábbiakban. Ez a 2018-as lista tartalmazza az összes Vízummentességi Program alá tartozó országot. Ha látja azt az országot, melynek Ön állampolgára, akkor nem kell vízumot igényelnie, amikor az Amerikai Egyesült Államokba utazik.

AndorraMagyarországÚj-Zéland
AusztráliaIzlandNorvégia
AusztriaÍrországPortugália
BelgiumOlaszországSan Marino
BruneiJapánSzingapúr
ChileKoreai KöztársaságSzlovákia
Cseh KöztársaságLettországSzlovénia
DániaLiechtensteinSpanyolország
ÉsztországLitvániaSvédország
FinnországLuxemburgSvájc
FranciaországMáltaTajvan
NémetországMonacoEgyesült Királyság
Görögország Hollandia

Ehelyett egy egyszerű online űrlapot kell kitöltenie az ESTA kérelméhez. Mert csak az ESTA Vízummentes országainak állampolgárai élvezhetik ezt a funkciót, ezért ez az elsődleges, amit minden utazónak használnia kell.

Azonban ez csak akkor lehetséges, ha a VWP szabályozásai szerint utazik az USA-ba. Ráadásul a jövőben tovább módosulhat az Egyesült Államok vízummentességi országainak listája! Ezért még akkor is, ha már rendelkezik ESTA-val, fontos, hogy ellenőrizze az ESTA érvényességét, mielőtt az Egyesült Államokba utazna.

Ne feledje, hogy az ESTA csak az engedélyezés pillanatától számított két évig érvényes. Ebben az időszakban Ön többször látogathatja meg Amerikát, egy-egy utazás időtartama azonban nem haladhatja meg a 90 napos tartózkodási időt az Egyesült Államokban.