Vízum do USA z České Republiky - proces žádosti je vysvětlen jednoduše

America Statue of Liberty

Žádost o víza je součástí plánování při cestování, které je často nejméně zábavné.

Pro občany České Republiky, kteří předtím necestovali mimo Evropu, nebo si už nemuseli dělat starosti s vízy, to může být ohromující a matoucí.

I pro lidi, kteří hodně cestují a jsou obeznámeni s mnoha vízovými procesy, se cestovní byrokracie může velmi rychle unavit.

Cestování do USA z České Republiky není výjimkou.

Okolo amerického víza pro občany České Republiky existuje mnoho nejasností.

Naštěstí pro občany České Republiky však cestování do USA nutně nevyžaduje časově náročný proces při podání žádosti o víza.

Mnoho cestujících si neuvědomuje, že vízum pro USA z České Republiky není vždy nutné a že jsou osvobozeny od standardních vízových požadavků v rámci programu bezvízového styku.

Elektronický systém pro cestovní autorizaci, známý jako ESTA, umožňuje rychlou a snadnou online žídost, která povolí vaše cestování do USA bez nutnosti úředního víza, pokud splníte určité požadavky.

Tato příručka vás seznámí s ESTA a poté se podrobněji seznámí s případy, kdy budete skutečně potřebovat vízum, pokud ESTA nestačí.

USA passport

Představení ESTA

Program bezvízového styku umožňuje občanům 38 zemí, včetně České Republiky, vstoupit do USA až na 90 dnů za účelem podnikání, tranzitu nebo cestování bez víza, pokud k nim dorazí letecky nebo po moři. Místo víz se od občanů těchto zemí požaduje, aby získali ESTA nebo elektronický systém pro cestovní povolení.

ESTA, založená v roce 2009, není ve skutečnosti vízem, ale lze jej považovat za rychlejší a jednodušší verzi víz. usnadňuje cestování z USA do České Republiky a znamená, že návštěva z USA nemusí nutně zahrnovat zdlouhavý vízový proces.

Pokud tedy hledáte dovolenou do USA z České Republiky na dovolenou a vaše cesta bude kratší než 90 dnů, možná nebudete muset požádat o americké turistické vízum z České Republiky!

Místo toho s ESTA můžete cestovat do USA (za předpokladu, že nestudujete nebo nepracujete) až 90 dní. Vše, co musíte udělat, je vyplnit jednoduchou online aplikaci a zaplatit poplatek.

Čtěte dále a zjistěte, zda splňujete kritéria pro cestování do USA s ESTA.

Požadavky na ESTA

Bohužel, občanství země v rámci bezvízového programu, jako je České Republiky vás automaticky neopravňuje k ESTA. Abyste mohli vydat ESTA, musíte splnit několik dalších požadavků.

Požadavky ESTA zahrnují:

  • Mít e-pas (to znamená, že je strojově čitelný a obsahuje elektronický čip, který obsahuje vaše osobní údaje).
  • Mít cestovní pas platný v době podání žádosti a po celou dobu pobytu v USA.
  • Doklad o dalším cestování, buď zpáteční let domů, nebo let do jiné země.
  • Být v zemi po dobu 90 dnů nebo méně.
  • Ne pracovat nebo studovat, zatímco v zemi (to zahrnuje práci pro zahraniční tisk, žurnalistiku a soutěží v profesionálním sportu).
  • Cestování letadlem nebo lodí do USA. (Terénní návštěvníci USA ze zemí programu bezvízového styku nevyžadují ESTA, ale musí vyplnit formulář I-94W.)

Pokud splníte všechny tyto požadavky, můžete jít rovnou a požádat o ESTA, aniž byste museli projít procesem žádosti o vízum.

Pokud nesplníte všechny výše uvedené požadavky, budete muset požádat o vízum, i když budete navštěvovat státy pouze 90 dní nebo méně.

agreement

Jak zažádat o ESTA z České Republiky

ESTA lze snadno použít pro online. Potřebujete pouze cestovní pas a platnou kreditní nebo debetní kartu k platbě. V současné době je americký vládní poplatek za každou novou aplikaci ESTA 14 dolarů. V závislosti na tom, který web použijete, může však být ještě vyšší manipulační poplatek.

Formulář žádosti ESTA požaduje základní osobní informace včetně vašeho jména a kontaktních údajů, jmen rodičů, údajů z pasu a data narození. Poté se ptá na jakékoli trestné činy a občanství s jinými zeměmi, které nejsou zapojeny do programu bezvízového styku.

Nakonec požaduje informace týkající se vaší cesty do USA, včetně místa, kde budete bydlet (budete muset uvést adresu místa, kde budete pobývat, když přijedete), vaše důvody pro cestování a to, zda budete vydělávat peníze jakýmkoli způsobem v zemi. Může také požadovat vaše nejnovější informace o zaměstnání.

Za předpokladu, že máte nárok na ESTA, je nutné o ni požádat a obdržet ji před nástupem do letadla nebo lodi, která vás zavede do USA.

Žádost o ESTA se rychle vyplní, obvykle trvá přibližně 5 minut. Potvrzení vaší ESTA, pokud bude schváleno, obvykle obdrží do 20 minut, i když vládní web doporučuje, abyste pro bezpečí požádali 72 hodin před odjezdem.

Nechcete, aby se při check-inu zvedli, aniž byste museli mít ESTA a dříve, než budete moci projít zabezpečením, se musíte na letištní počítač zbláznit.

Bude vám zaslán e-mail s referenčním číslem potvrzujícím váš souhlas s cestováním do USA. I když to možná nebudete muset při check-inu ukázat, protože letecká společnost by již měla informace mít automaticky, měli byste je mít po ruce pro případ.

Jakmile je ESTA přijata, je platná dva roky a lze ji použít pro více záznamů, pokud váš pas nevyprší dříve, než uplynou dva roky. V takovém případě platnost ESTA vyprší spolu s pasem a budete muset vytvořit novou aplikaci ESTA.

Pokud jste v minulosti podali žádost o ESTA a nejste si jisti, zda je stále platná, můžete zkontrolovat stav ESTA a znovu ji uložit. Všimněte si, že mít ESTA v minulosti není zárukou opětovného získání. Lze jej kdykoli zrušit na základě uvážení imigrace USA.

Důvody, proč byste mohli být ESTA odepřeni

Když žádáte o svůj ESTA, je nesmírně důležité, aby všechny informace byly pravdivé a přesné a aby byly správně zadány do aplikace. Jedním z nejčastějších důvodů zamítnutí ESTA je chyba v procesu podávání žádostí.

Zkontrolujte, zda je vše správně napsáno, a ujistěte se, že způsob, jakým jste napsali své jméno, odpovídá tomu, jak je zapsáno v pasu. Pokud je například vaše cestovní jméno zapsáno do pasu, musíte do aplikace ESTA vložit své prostřední jméno.

Mezi další důvody, proč byla vaše ESTA zamítnuta, patří:

  • Poté, co byl odepřen vstup do USA.
  • Poté, co byl dříve deportován z USA.
  • Poté, co byl zatčen.
  • Trestní rejstřík.
  • Po předchozím překročení víza nebo ESTA.
  • Mají určité přenosné nemoci.
  • Po posledních letech cestoval v některých zemích.
  • Mít dvojí občanství s některými zeměmi.

Pokud se ucházíte o ESTA, ale jste jí zamítnut, nemusíte se vzdát naděje. Stále můžete žádat o obchodní vízum B1 nebo turistické vízum B2. Více informací o těchto vízech naleznete v následujících sekcích.

Cestujete do USA?


Pokud máte v plánu navštívit v blízké budoucnosti USA, je na čase, abyste vyplnili vaši žádost a to právě teď!

Zažádejte o USA ESTA už Dnes

ESTA vs vízum

Jak již bylo zmíněno, ESTA není ve skutečnosti vízum. To znamená, že kromě nesplnění výše uvedených požadavků existují i případy, kdy bude vízum vyžadováno, i když jste ze země v rámci programu bezvízového styku.

Například, pokud cestujete do USA z jiných důvodů než z podnikání, tranzitu nebo cestování, budete potřebovat vízum. Tyto další důvody by mohly zahrnovat studium směrem k vyšší kvalifikaci (jako je vysokoškolský titul, stáž nebo odborná kvalifikace) nebo práce v jakékoli formě placené práce. To zahrnuje účast na profesionálních sportovních akcích, žurnalistiku nebo účast na placeném představení jakéhokoli druhu.

Pokud plánujete vstup do země na více než 90 dnů, bez ohledu na důvod, budete potřebovat také vízum, protože ESTA je platná pouze pro návštěvy do 90 dnů.

Čtěte dále a zjistěte, zda potřebujete požádat o americké vízum z České Republiky.

USA flag

Druhy amerických víz pro občany České Republiky

Hlavními typy víz, které jsou k dispozici pro občany České Republiky cestující do USA, kteří nesplňují požadavky na ESTA, jsou variace dočasných pracovních nebo studijních víz. Existuje samozřejmě šance, že budete turistou, navštěvujete rodinu a přátele nebo budete léčeni více než tři měsíce. V tomto případě budete potřebovat čeké turistické vízum pro USA.

Seznam možných typů nepřistěhovaleckých víz do USA je následující.

B-2 - Turistika a léčba

Toto vízum je pro lidi cestující do USA pro potěšení, navštěvování přátel, cestování nebo léčbu, pokud návštěva bude trvat déle než 90 dnů nebo pokud nejste způsobilí pro ESTA. Pokud potřebujete požádat o turistické vízum pro USA z České Republiky budete potřebovat vízum.

B-1 - Obchodní jednání a konference

Toto vízum je pro občany České Republiky, kteří cestují do USA za účelem konzultací, schůzek, jednání, soudních sporů a úmluv obchodní povahy, pokud cesta potrvá déle než 90 dnů nebo pokud nemáte nárok na ESTA.

Investiční víza E-1 nebo E-2

Tato víza jsou určena pro občany České Republiky, kteří budou jednat o investicích a obchodních dohodách v USA.

Studentské vízum F-1, profesní vízum M-1 nebo návštěvnické vízum J1

Tato víza jsou určena pro občany České Republiky, kteří si přejí dokončit studijní pobyt v USA, který přispěje k vyšší kvalifikaci. Studentské vízum F-1 je obvykle určeno pro akademické studium na semestr nebo více na univerzitní instituci. Vízum M-1 je určeno k odbornému studiu, zatímco vízum J1 je vhodné pro osoby účastnící se předem dohodnutého programu organizovaného schválenou institucí. Tento program by mohl zahrnovat studium, školení nebo placenou práci.

Pracovní víza bezpřistěhovalecká

Žádost o dočasné pracovní vízum pro občany z České Republiky bohužel není snadný proces. Na rozdíl od jiných zemí vláda USA nevydává dočasná pracovní víza pro příležitostné zaměstnávání, pokud vám již nezaměstnaný zaměstnavatel v USA nenabídl zaměstnání.

Jakmile vám bude nabídnuto zaměstnání, váš potenciální zaměstnavatel je povinen zúčastnit se vaší žádosti o vízum (ve formě petice) a stále neexistuje záruka, že vízum skutečně dostanete.

Jakmile obdržíte nabídku zaměstnání, možná pracovní víza pro přistěhovalce, která máte k dispozici, jsou:

H-1B Víza - speciální povolání

Toto vízum je pro ty, kteří mají bakalářský nebo vyšší titul v oboru specializace a obdrželi nabídku zaměstnání v této specialitě.

H-2B Víza - kvalifikovaný a nekvalifikovaný pracovník

Toto vízum je pro dočasné nebo sezónní pracovníky potřebné pro role, které v současné době mají nedostatek amerických pracovníků.

H-3 Víza - praktikant

Toto vízum umožňuje návštěvníkům USA absolvovat školení od zaměstnavatele za předpokladu, že je nelékařské povahy a nemá formu ve své domovské zemi.

L-1 Víza - vnitropodnikový převod

Toto vízum je pro zaměstnance mezinárodních společností, které mají pobočky v USA a které obdržely převod do této pobočky. Abyste byli způsobilí, musíte být zaměstnáni stejnou společností mimo USA po dobu nejméně 1 roku během 3 let před převodem.

0-1 / 0-2 Víza - Osoby s mimořádnou schopností, Členové zábavní profese, Sportovci, Umělci, Zábavní umělci a pracovníci podpory

Toto vízum je k dispozici pro jednotlivce s mimořádnými schopnostmi, které jim umožňují účastnit se jedné události, jako je prohlídka nebo představení nebo přednášky. Víza 0-1 je pro individuální parkování v představeních, zatímco víza 0-2 je pro základní podpůrný personál.

P-1 / P-2 / P-3 Víza - Sportovci, baviči, umělci a pracovníci základní podpory

Vízum P-1 umožňuje vstup jednotlivým sportovcům, týmům a skupinám zábavního průmyslu do USA. Vízum P-2 je specifické pro reciproční výměnné programy, zatímco vízum P-3 je specifické pro jedinečné kulturní programy.

Víza Q-1 - mezinárodní kulturní výměna

Toto vízum je určeno pro kulturní výměnné programy zahrnující praktický výcvik a zaměstnání, které se konají v místě nebo instituci, kde bude veřejnost vystavena zahraniční kultuře prostřednictvím strukturovaného programu.

R-1 Víza - náboženští ministři nebo dělníci

Toto vízum umožňuje členům náboženských vyznání, které jsou v USA uznávány, vykonávat práci profesionálně.

Pracovní možnosti pro mladé lidi

Na rozdíl od Kanady, Austrálie a Nového Zélandu USA nenabízejí mladým lidem pracovní prázdninové vízum. Pokud však máte 18 až 26 let, existují některé možnosti, které jsou o něco jednodušší než výše uvedená pracovní víza.

Například vízum J-1 umožňuje mladým lidem z České Republiky pracovat až 12 měsíců jako Au Pair. Považuje se to spíše za výměnu než za práci, takže nebudete dostávat hodinovou odměnu, ale dostáváte jídlo, stravu a příspěvek.

Dalším běžným způsobem, jak v USA pracovat na vízovém vízu J-1, je poradce tábora v letním táboře.

plane - travel concept

Jak zažádat o americké víza z České Republiky

Pokud si po přečtení výše uvedených víz myslíte, že budete možná muset požádat o americké vízum z České Republiky, lze to provést přímo prostřednictvím amerického velvyslanectví v Praze.

Žádost o americké vízum v České Republice není příliš složitá za předpokladu, že si uděláte spoustu času a budete postupovat podle pokynů v procesu žádosti o vízum.

Obvykle je vyžadována jedna aplikace na osobu cestující do USA.

Pokud jste ve věku 14–79 let, budete muset na velvyslanectví osobně požádat o pohovor z USA o vízum z USA. To bude vyžadovat schůzku na pohovor, na kterém budete muset předložit potvrzení schůzky a vyplněný formulář žádosti (DS-160).

Očekává se tedy, že budete muset na ambasádě strávit dvě až tři hodiny. Váš pas zůstává s vaší přihláškou, zatímco je zpracováván a poté je vám doručen kurýr, obvykle do jednoho pracovního týdne.

Žádost o vízum USA z České Republiky vyžaduje určité dokumenty. Liší se v závislosti na vízu, o které žádáte, ale všechny žádosti vyžadují:

  • Platný cestovní pas.
  • Vaše pasová fotografie, která je stará méně než šest měsíců.
  • Tištěná, vyplněná kopie formuláře žádosti pro vybraný typ víza.
  • Dokumentace všech dříve získaných víz USA (například ve starém pasu).
  • Důkaz finančních prostředků na pokrytí délky vašeho pobytu v USA.
  • Potvrzení schůzky.

Jakmile jste se zúčastnili pohovoru a dostali vízum, neexistuje absolutní záruka, že budete mít povolen vstup na území USA. Poslední výzvu provede americký imigrační úředník, který zkontroluje vaše dokumenty při příjezdu do USA.

Doufejme, že tento článek zodpověděl vaše dotazy týkající se cestovních víz ESTA a USA pro občany Spojeného království. Pokud ne, přečtěte si časté dotazy.

Cestujete do USA?


Pokud máte v plánu navštívit v blízké budoucnosti USA, je na čase, abyste vyplnili vaši žádost a to právě teď!

Zažádejte o USA ESTA už Dnes

ESTA často kladené otázky

1.Co je ESTA?

ESTA je zkratka pro Electronic System for Travel Authorization a je jednodušší alternativou k vízům pro návštěvníky USA, kteří jsou občany zemí v rámci bezvízového programu. Umožňuje lidem z určitých zemí, včetně České Republiky, vstoupit na území USA bez nutnosti víza, pokud splníte určitá kritéria.

2.Je ESTA vízum?

Ne, ESTA není vízum, je to způsob, jak lidem umožnit cestovat do USA bez víz. Na vízum však položí několik podobných otázek, je to mnohem rychlejší a jednodušší.

3.Mohu získat ESTA, pokud jsem rezidentem České Republiky?

Pokud jste rezidentem České Republiky a občanem jiné země v rámci bezvízového programu, můžete získat ESTA pomocí pasu této jiné členské země. Pokud však máte bydliště ve České Republiky, ale jste občanem země, která není zapojena do programu ESTA, musíte požádat o vízum.

4.Potřebuji pro Spojené království vízum z České Republiky?

To záleží na tom, zda jste občanem České Republiky nebo jen obyvatelem, jak dlouho je váš výlet a důvod vašeho výletu. Pokud nejste občanem země v rámci bezvízového programu, budete potřebovat vízum. Pokud je vaše cesta delší než 90 dnů nebo se budete účastnit placené práce nebo studia, budete potřebovat vízum.

5.Které země jsou v programu bezvízového styku?

AndorraMaďarskoNový Zéland
AustrálieIslandNorsko
RakouskoIrskoPortugalsko
BelgieItálieSan Marino
BrunejJaponskoSingapur
ChileKorejská republikaSlovensko
Česká republikaLotyšskoSlovinsko
DánskoLichtenštejnskoŠpanělsko
EstonskoLitvaŠvédsko
FinskoLucemburskoŠvýcarsko
FrancieMaltaThaiwan
NěmeckoMonakoVelká Británie
ŘeckoNizozemí

6.Občan České Republiky potřebuje vízum pro USA?

Pokud vaše cesta trvá méně než 90 dní a nechcete do USA pracovat nebo studovat, pak občané České Republiky víza do USA nevytvářejí. To je to, pro co je ESTA.

7.Jak požádat o vízum USA z České Republiky?

Podívejte se na výše uvedené informace v podkapitole „Žádost o americké vízum z České Republiky. Budete muset vyplnit přihlášky a zúčastnit se pohovoru na americkém velvyslanectví v Praze.

8.ESTA vs Víza - Jaký je rozdíl?

ESTA je alternativou k vízům, díky nimž je cestování pro občany zemí bezvízového styku rychlejší, levnější a jednodušší díky tomu, že vízum není vyžadováno, za předpokladu, že cesta trvá méně než 90 dní a nejde o práci nebo studium. O víza je třeba požádat, pokud bude váš pobyt trvat déle než 90 dní a / nebo budete pracovat nebo studovat. O typu víza, které potřebujete, se rozhodne podle účelu vaší cesty. Pokud například budete studovat, budete pravděpodobně potřebovat studentské vízum F-1. Další informace naleznete v části výše s názvem „Americké vízum pro občany České Republiky “.

9.Jak získat turistické vízum pro USA z České Republiky?

Budete muset požádat o vízum B2 - cestovní ruch a léčebné ošetření od amerického velvyslanectví v Praze nebo konzulátu v Praze v závislosti na tom, kde ve České Republiky žijete. Budete muset vyplnit formulář žádosti a poté se zúčastnit pohovoru.

10.Studentské vízum pro USA z České Republiky?

V USA existují 3 různá víza určená pro různé typy studia. Budete muset buď požádat o studentské vízum F-1, profesní vízum M-1 nebo vízové návštěvnické vízum J-1. O všechny je třeba požádat prostřednictvím amerického velvyslanectví.

11.A co pracovním vízu?

Pokud nechcete emigrovat do USA, budete potřebovat pracovní vízum pro přistěhovalce. To je však obtížné získat, protože to obecně závisí na přijetí nabídky zaměstnání od zaměstnavatele v USA, který bude sponzorovat vaši žádost o vízum. Americká vláda nenabízí dočasná pracovní víza pro příležitostné zaměstnání. Pokud jste dostali nabídku zaměstnání, váš budoucí zaměstnavatel je povinen podat petici u americké občanské a imigrační služby (USCIS). K dispozici je 8 možných pracovních víz pro přistěhovalce. Další informace naleznete v části výše s názvem „Pracovní víza pro přistěhovalce“.

12.A co když cestujete z České Republiky, ale nejste občanem České Republiky?

Naneštěstí je ESTA pouze pro občany zemí v rámci bezvízového programu. Cestování z České Republiky nestačí, pokud nejste občanem. Stále budete muset požádat o vízum.

13.Jak bezpečné jsou mé informace při podání žádosti o ESTA?

Na usaestaonline.com jsou vaše informace zabezpečeny všemi možnými způsoby pomocí nejnovější šifrovací technologie. US ESTA Online a vláda USA neposkytují žádné osobní informace třetím stranám, ledaže by to bylo v případě vážného bezpečnostního rizika nebo kvůli ochraně vaší bezpečnosti.

14.Jak bezpečné jsou moje údaje o kreditní kartě při podání žádosti o ESTA?

Stejně jako výše, USA ESTA Online používá nejnovější šifrovací technologii, aby zajistil, že vaše údaje o kreditní kartě jsou bezpečné a chráněné před třetími stranami.

Tímto se uzavírá tato příručka týkající se vstupů a výstupů ESTA a víz do USA z České Republiky. Doufám, že jste našli, co hledáte, a nyní přesně víte, co musíte udělat při přípravě na vaši cestu do USA!