Víza do USA zo SR – Jednoducho vysvetlený proces podávania žiadosti

America Statue of Liberty

Žiadanie o víza je často tá najmenej zábavná súčasť cestovania.

Pre občanov Slovenska, ktorí ešte necestovali mimo Európu, alebo sa nemuseli zaujímať o cestovanie z vízami môže byť toto veľmi mätúce.

Aj ľudí, ktorí cestujú často a majú skúsenosti s vízami, môže byrokracia pri vybavovaní víz ľahko unaviť.

Cestovanie zo Slovenska do USA nie je výnimkou.

Stále je tu veľa zmätku okolo víz do USA pre občanov Slovenska.

Ale našťastie pre občanov Slovenska, cestovanie a vybavovanie víz do USA nemusí byť zdĺhavé.

Veľa cestovateľov si neuvedomuje že víza pre USA zo Slovenska nie sú vždy nutné a že sú oslobodení od štandardných požiadavkou vďaka Visa Waiver programu.

Elektronický systém udeľovania cestovných povolení, viac známy ako ESTA, umožňuje rýchlu a jednoduchú prihlášku, autorizovanie vášho cestovania do US bez víz vyžaduje splnenie určitých požiadavkou.

Táto príručka vás oboznámi s ESTA a potom vám ukáže príklady, pri ktorých víza budete potrebovať.

USA passport

Oboznámenie s ESTA

Visa Waiver program povoľuje občanom 38 zemí, vrátane Slovenska, pre vstup do USA po dobu 90 dní kvôli biznisu, preletu alebo cestovania bez víz, za predpokladu že cestujú po mori alebo letecky. Namiesto víz sú títo občania povinný obdržať ESTA, alebo Elektronický systém cestovných povolení.

Boli zavedené v roku 2009. ESTA nie sú víza, ale môžete ich brať ako rýchlejšie a jednoduchšie víza. Vďaka tomu je cestovanie do USA zo Slovenska jednoduchšie a znamená to že návšteva USA zo Slovenska nevyžaduje zdĺhavý proces vybavovania víz.

Takže ak hľadáte víza zo Slovenska do USA na sviatky, a vaša dovolenka nemá viac ako 90 dní, nemusíte si vybavovať americké turistické víza pri ceste zo Slovenska!

Namiesto toho, s programom ESTA, môžete cestovať do US (Keď nepracujete a neštudujete) až 90 dní. Jediné čo musíte urobiť je vyplniť jednoduchú online prihlášku a zaplatiť poplatok.

Pokračujte v čítaní a zistite či splňujete kritéria pre cestovanie do USA z ESTA.

Čo treba na ESTA

Bohužiaľ, to že ste občanom krajiny z Visa Waiver programom akou je Slovensko, neznamená že máte nárok na využitie programu ESTA. Je zopár ďalších požiadaviek ktoré musíte splniť aby vám vydali ESTA.

Požiadavky na splnenie ESTA sú:

  • Musíte mať elektronický pas (znamená že je čitateľný strojom a má zabudovaný elektrický čip ktorý má zabudované vaše súkromné informácie).
  • Mať pas ktorý je platný v dobe aplikácie a vášho pobytu na území USA.
  • Musíte mať dôkaz že ďalej cestujete, buď spiatočnú letenku alebo letenku do inej zeme.
  • Musíte byť v krajine 90 dní a menej.
  • Nepracovať a neštudovať pokiaľ ste v krajine (zahŕňa taktiež prácu pre zahraničnú tlač, žurnalistiku a súťaženie v profesionálnych športoch).
  • Cestovanie buď loďou alebo lietadlom do USA. (Návštevníci ktorý prídu po súši z krajín s programom bezvízového styku nemusia mať ESTA ale musia vyplniť formu I-94W.)

Ak splňujete všetky tieto požiadavky, môžete sa ísť rovno prihlásiť do programu ESTA bez toho aby ste žiadali o víza.

Ak nesplňujete všetky požiadavky, budete si musieť zažiadať o víza, aj keby ste navštívili krajinu na 90 dní a menej.

agreement

Ako zažiadať o ESTA pri cestovaní zo Slovenska

O ESTA si môžete zažiadať jednoducho online. Všetko čo potrebujete je pas a platnú kreditnú alebo debetnú kartu pre platbu. V tomto momente, poplatok pre Americkú vlády činí 14 USD. Záleží na tom, cez ktorú stránku si ESTA objednávate, v niektorých prípadoch môže byť započítaný aj manipulačný poplatok.

ESTA prihlasovací formulár si pýta pár základných informácii vaše meno a kontaktné údaje, mena vašich rodičov, detaily vášho pasu a váš dátum narodenia. Potom sa pýta na vaše kriminálne záznamy alebo občianstvo v krajinách ktoré nie sú vo Visa Waiver programe.

Nakoniec sa vás pýta na informácie ohľadom vášho výletu do USA, kde budete ubytovaní (musíte zadať adresu kde sa budete zdržovať po vašom príchode), váš dôvod na cestovanie, a či budete zarábať nejaké peniaze keď budete v krajine. Taktiež si môže pýtať informácie o vašom zamestnaní.

Za predpokladu, že máte nárok na ESTA, musíte o neho zažiadať a mať ho vybavené pred tým ako nastúpite na lietadlo alebo loď do USA.

Prihláška do ESTA vám nezaberie veľa času, zvyčajne iba 5 minút. Konfirmácia vašej ESTA, pokiaľ je povolená, zvyčajne trvá 20 minút, aj keď vládna stránka odporúča registrovanie 72 hodín pred odletom.

„Rozhodne nechcete byť zastavený na odbavení bez platného ESTA a musieť sa narýchlo prihlasovať cez letiskový počítač pred tým ako sa dostanete cez ochranku.“

Dostanete email s referenčným číslom, potvrdzujúcim vaše povolenie pre cestovanie do USA. Aj keď ho možno nebudete musieť ukázať pri kontrole, keďže letecká spoločnosť by mala mať tieto informácie automaticky, v každom prípade by ste ho mali mať po ruke.

Od momentu, kedy ESTA dostanete sú platné na dva roky a môžu byť použité viacero krát pokiaľ neskončí platnosť vášho pasu. V tomto prípade vám končí aj platnosť ESTA a budete si musieť vybaviť novú.

Keď ste si vybavili ESTA v minulosti a nie ste si istý platnosťou, môžete skontrolovať platnosť ESTA aby ste si nemuseli vybavovať novú. Pamätajte na to že aj keď ste mali ESTA vybavenú v minulosti negarantuje to, že ju dostanete znova. Tak isto môže byť zrušené hocikedy podľa uváženia imigračného úradu USA.

Dôvody prečo môže byť vaša ESTA zamietnutá

Keď žiadate o ESTA, je nesmierne dôležité aby všetky informácie boli presné a pravdivé a sú zadané do aplikácie správne. Jedným z hlavných dôvodov zamietnutia ESTA je chyba v zariadení.

Dva krát skontrolujte, že všetko je správne napísané, a že vaše meno sa zhoduje s menom v cestovnom pase. Pre príklad, keď je vaše stredné meno napísané v pase, musíte stredné meno napísať aj v žiadosti o ESTA.

Iné dôvody prečo môže byť vaša žiadosť o ESTA zamietnutá:

  • Zamietnutie vstupu do USA v minulosti.
  • Boli ste v minulosti deportovaný z USA.
  • Boli ste v minulosti zatknutý.
  • Máte kriminálny záznam.
  • V minulosti vám prepadlo vízum alebo ESTA v období pobytu.
  • Máte určité prenosné choroby.
  • V posledných rokoch ste cestovali cez isté krajiny.
  • Máte dvojité občianstvo v istých krajinách.

Ak je vaša žiadosť o ESTA zamietnutá, nemusíte strácať vieru. Stále máte možnosť zažiadať si o B1 obchodné víza alebo B2 turistické víza. O týchto vízach sa môžete dozvedieť v nasledujúcich úsekoch.

Cestujete do USA?


Ak máte v blízkej budúcnosti v pláne cestovať do USA, vhodný čas na podanie žiadosti je teraz!

Podajte žiadosť o USA ESTA dnes

ESTA vs Víza

Ako sme spomínali už skôr, ESTA nie sú víza. To znamená, že okrem nesplnenia vyššie uvedených požiadaviek existujú aj prípady, keď sa bude vízum stále vyžadovať, aj keď ste z krajiny, ktorej sa týka Visa Waiver program.

Pre príklad, keď cestujete do US pre dôvody iné ako biznis, cestovanie alebo prelet, budete potrebovať víza. Tieto dôvody môžu byť študovanie pre vyššiu kvalifikáciu (univerzitní diplom, stáž alebo odborná kvalifikácia) alebo platené práca. To zahrňuje aj udalosti profesionálnych športov, žurnalistika, alebo účasť na platenom predstavení akéhokoľvek druhu.

Ak plánujete navštíviť krajinu na viac ako 90 dní taktiež budete potrebovať víza pretože ESTA je možná využiť iba po dobu 90 dní v krajine.

Čítajte ďalej a zistite či potrebujete víza pre US ak ste zo Slovenska.

USA flag

Typy US víz pre občanov Slovenska

Základné víza pre občanov Slovenska cestujúcich do USA ktorí nespĺňajú podmienky ESTA sú na dočasnú prácu a štúdia. Samozrejme je tu možnosť že pôjdete ako cestovateľ, za návštevou rodiny a priateľov alebo na liečenie po dobu viac ako troch mesiacov. V tomto prípade budete potrebovať Slovenské turistické víza pre USA.

Tu je zoznam možných prisťahovaleckých víz pre USA:

B-2 Turizmus a Lekárska Liečba

Víza pre cestovanie do USA za zábavou, návštevami priateľov, cestovaním, alebo lekárskou liečbou ak návšteva potrvá dlhšie ako 90dní alebo vás nepripustia k programu ESTA. A ak sa musíte prihlásiť na víza do USA zo Slovenska toto je vízum ktoré budete potrebovať.

B-1 Obchodné stretnutia a konferencie

Tieto víza sú pre občanov Slovenska cestujúcich do USA za konzultáciami na stretnutia, vyjednávania, súdne spory alebo dohovory v oblasti obchodu, ak táto cesta trvá dlhšie ako 90 dní nie je možné si vybaviť ESTA.

E-1 alebo E-2 Investorské Víza

Tieto víza sú určené pre občanov Slovenska, ktorí prichádzajú rokovať o investíciách a obchodných dohodách v USA.

F-1 Študentské víza, M-1 Dovolenkové víza alebo J1 Víza pre výmenný pobyt

Tieto víza sú určené pre občanov Slovenska ktorí si prajú študovať školu v USA. F-1 Študentské víza sú typicky na jeden semester alebo viac na danej univerzite. M-1 víza sú pre odborné štúdia zatiaľ čo J1 víza sú vhodné pre študentov ktorý sú súčasťou programu ktorý bol vyhotovený schválenou inštitúciou. Tento program môže zahrnovať štúdium, tréning a platenú prácu.

Neprisťahovalecké víza

Uchádzať sa o dočasné pracovné Víza do USA, bohužiaľ nie je jednoduchý proces. Nerozdivel od iných krajín, americká vláda nevydáva dočasné pracovné víza pre bežné zamestnanie, teda pokiaľ vám už nebola ponúknutá práca od amerického zamestnávateľa.

Po tom, čo vám bolo ponúknuté zamestnanie, požaduje sa aby váš potenciálny zamestnávateľ splnil svoju úlohu pri vybavovaní víz (formou petície), aj tak tu ale stále nie je žiadna záruka, že víza naozaj dostanete.

Pokiaľ ste už dostali ponuku na zamestnanie, možné typy neprisťahovaleckých víz ktoré vám sú dostupné sú:

H-1B víza – Špeciálne povolenie

Tieto víza sú pre ľudí ktorý majú Bakalársky alebo vyšší titul v určitom špeciálnom povolaní a prijali ponuku od zamestnávateľa v odbore svojej špecializácie.

H-2B víza – Vyškolený a nevyškolený pracovníci

Tieto víza sú určené pre dočasných alebo sezónnych pracovníkov v prípade súčasného nedostatočného počtu amerických pracovníkov.

H-3 víza – Praktikant

Tieto víza dovoľujú návštevníkom US získať prax od zamestnávateľa, za predpokladu, že nie je lekárskej povahy a má formu ktorá nie je dostupná v jeho domácej krajine.

L-1 víza – Vnútropodnikové preloženie

Tieto víza sú určené pre zamestnancov medzinárodných spoločností, ktoré majú pobočky v USA a ktorá prijali ponuku na preloženie do jednej z amerických pobočiek. Aby ste mohli mať nárok na tieto víza, musíte byť zamestnaný v tejto firme najmenej 1 rok za obdobie 3 rokov pred preložením.

0-1/0-2 Víza – Ľudia s mimoriadnymi zručnosťami, členovia komediálnej profesie, atléti, umelci, zabávači a podporný personál

Toto vízum je k dispozícii pre jednotlivcov s mimoriadnymi zručnosťami, ktoré im umožňujú zúčastňovať sa na jednom podujatí, ako je napríklad prehliadka alebo predstavenia alebo prednášky. Vízum 0-1 je určené na individuálne parkovanie pri predstaveniach, zatiaľ čo vízum 0-2 je potrebné pre základných podporných pracovníkov.

P-1/P-2/P-3 Víza - športovci, zabávači, umelci a podporný pracovníci

Vízum P-1 umožňuje vstup jednotlivým športovcom, tímom a skupinám zábavného priemyslu do USA. Vízum P-2 je špecifické pre recipročné výmenné programy, zatiaľ čo vízum P-3 je špecifické pre jedinečné kultúrne programy.

Q-1 Víza – Medzinárodná kultúrna výmena

Toto vízum je určené na kultúrne výmenné programy zahŕňajúce praktickú prípravu a zamestnávanie, ktoré sa konajú v mieste alebo inštitúcii, kde bude verejnosť vystavená zahraničnej kultúre prostredníctvom štruktúrovaného programu.

R-1 Víza - Náboženskí predstavitelia alebo pracovníci

Toto vízum je určené členom náboženského vyznania, ktoré sa v USA uznávajú na vykonávanie odbornej činnosti.

Pracovné možnosti pre mladých ľudí

Na rozdiel od Kanady, Austrálie a Nového Zélandu, USA neponúka pracovné prázdninové víza pre mladých ľudí. Ale, pokiaľ máte od 18 do 26 rokov, je tu pár možností ktoré sú mierne jednoduchšie ako pracovné víza vyššie.

Napríklad, J-1 Víza umožňujú mladým ľudom zo Slovenska pracovať do 12 mesiacov ako au pair. Toto zamestnanie sa považuje skôr za výmenu než ako prácu, pretože nie ste platený na hodinovej báze, ale obdržíte jedlo, letenky a povolenie.

Ďalší veľmi častý spôsob práce v USA predstavujú J-1 Výmenní Víza ako poradca v letnom tábore. Podobne ako pri au pair, nedostávate žiadnu hodinovú mzdu, ale zase obdržíte jedlo, letenky a povolenie ktoré zvyčajne po dokončení vašej pozície umožňuje ešte chvíľu cestovať.

Medzi ďalšie možnosti patrí Letný program Work & Travel, ktorý je k dispozícii študentom vysokých škôl počas letných prázdnin, Program Stážista ďalšie výmenné programy pre konkrétne profesie, ako sú výučba a výskum.

plane - travel concept

Ako podať žiadosť o US víza pri cestovaní zo Slovenska

Pokiaľ po prečítaní informácií o vízach vyššie, si myslíte že môžete požiadať o US Víza zo Slovenska, môžete tak urobiť priamo cez americkú ambasádu v Bratislave.

Žiadanie o US víza na Slovensku nie je veľmi komplikované, pokiaľ si môžete dovoliť veľa času a dodržiavanie inštrukcií žiadania o víza.

Zvyčajne sa vyžaduje jedna žiadosť na osobu cestujúcu do USA.

Pokiaľ ste v rozmedzí od 14 – do 79 rokov, na veľvyslanectve budete požiadaní osobne na pohovor ohľadom víz. Vyžaduje sa stretnutie na pohovor, kde si prinesiete svoje povolenie na stretnutie a kompletné vyplnenú žiadosť (DS-160).

Očakáva sa, že na ambasáde budete musieť stráviť dve až tri hodiny. Váš pas zostane spolu s vašou žiadosťou počas jej spracovania a potom je vám doručený kuriérom späť, zvyčajne do jedného pracovného týždňa.

Žiadosť o vízum USA zo Slovenska vyžaduje určité dokumenty. Líšia sa podľa víz, o ktoré žiadate, ale všetky žiadosti vyžadujú:

  • Platný pas
  • Fotografiu určenú na pas v predpísaných veľkostiach, ktorá nie je staršia ako 6 mesiacov
  • Vytlačenú, vyplnenú kópiu žiadosti pre vami zvolený typ Víz
  • Dokumentácia všetkých predtým získaných víz USA (napríklad v starom pase)
  • Dôkaz o finančných prostriedkoch na pokrytie trvania vášho pobytu v USA. Potvrdenie schôdzky.

Po tom, čo ste sa zúčastnili pohovoru a dostali vízum, neexistuje stále absolútna záruka, že budete mať povolený vstup na územie USA. Posledné rozhodnutie uskutoční úradník imigračného úradu USA, ktorý pri príchode do USA skontroluje vaše dokumenty.

Dúfame, že tento článok odpovedal na všetky vaše otázky ohľadom ESTA a Slovenských cestovateľských Víz. Ak nie, prečítajte si časté otázky a odpovede.

Cestujete do USA?


Ak máte v blízkej budúcnosti v pláne cestovať do USA, vhodný čas na podanie žiadosti je teraz!

Podajte žiadosť o USA ESTA dnes

ESTA časté otázky a odpovede

1.Čo je ESTA?

ESTA znamená elektronický systém cestovných povolení a je podobným prvkom ako víza pre návštevníkov USA ktorí sú súčasťou programu Visa Waiver. Pomáha ľuďom z určitých krajín, vrátane Slovenska, pre vstup do USA bez potrieb víz, pokiaľ vaša cesta spĺňa určité kritéria.

2.Je ESTA vízum ?

Nie, ESTA nie sú víza, je to spôsob ako cestovať do USA bez víz. Ale bude sa pýtať na rovnaké otázky ako pri vypĺňaní víz, no tento spôsob je jednoduchší a rýchlejší.

3.Môžem dostať víza keď som obyvateľ Slovenska?

Keď ste občanom a obyvateľom Slovenska alebo iný krajiny z programom Visa Waiver, môžete dostať ESTA použitím vášho pasu. Ale ak ste obyvateľom Slovenska a občanom inej krajiny bez Programu Visa Waiver musíte si zariadiť o víza.

4.Potrebujem víza do USA od Slovenska?

To záleží od toho či ste občanom Slovenska alebo iba obyvateľom, na ako dlho bude váš zájazd a dôvod vášho zájazdu. Ak nie ste občanom krajiny z programom Visa Waiver tak víza budete potrebovať. Ak váš zájazd trvá dlhšie ako 90 dní alebo budete zarábať či študovať budete ich potrebovať taktiež.

5.Aké krajiny sú v programe Visa Waiver

AndorraMaďarskoNový Zéland
AustráliaIslandNórsko
RakúskoÍrskoPortugalsko
BelgickoTalianskoSan Maríno
BruneiJaponskoSingapur
ČileKórejská republikaSlovensko
Česká republikaLotyšskoSlovinsko
DánskoLichtenštajnskoŠpanielsko
EstónskoLitvaŠvédsko
FínskoLuxemburskoŠvajčiarsko
FrancúzskoMaltaTaiwan
NemeckoMonakoSpojené kráľovstvo
GréckoHolandsko

6.Potrebuje občan Slovenska víza do USA.

Ak váš výlet trvá menej ako 90 dní a nejde do USA za prácou alebo študovať nepotrebujete víza. Na to tu je ESTA.

7.Ako si zažiadať o víza do USA zo Slovenska

Pozrite si vyššie uvedené informácie v podkapitole „Žiadajte o americké vízum zo Slovenska“. Budete musieť vyplniť prihlášky a zúčastniť sa pohovoru na americkom veľvyslanectve v Bratislave

8.ESTA vs Víza – aký je rozdiel?

ESTA je alternatívou k vízu, vďaka ktorému je cestovanie občanov krajín bezvízového styku rýchlejšie, lacnejšie a jednoduchšie tým, že víza sa nevyžadujú, ak je cesta kratšia ako 90 dní a nie je určená na prácu ani štúdium.

O víza je potrebné požiadať, ak bude váš pobyt dlhší ako 90 dní a/ alebo budete pracovať alebo študovať. O type víz, ktoré potrebujete, sa rozhodne podľa účelu vašej cesty. Napríklad, ak budete študovať, pravdepodobne budete potrebovať študentské vízum F-1. Viac informácií nájdete v časti vyššie s názvom „Americké víza pre občanov Slovenska“.

9.Ako dostať turistické víza do USA zo Slovenska

Budete musieť požiadať o vízum B2 - cestovný ruch a lekárske ošetrenie od amerického veľvyslanectva v Bratislave. Budete musieť vyplniť formulár žiadosti a potom sa zúčastniť pohovoru.

10.Študentské víza do USA zo Slovenska

V USA existujú 3 rôzne víza určené pre rôzne typy štúdia. Môžete požiadať buď o F-1 študentské vízum, M-1 odborné vízum typu alebo J-1 Vízum na výmenného návštevníka. O všetky tieto žiadosti je potrebné požiadať prostredníctvom amerického veľvyslanectva v Bratislave.

11.Pracovné víza

Pokiaľ chcete emigrovať do USA, budete potrebovať neprisťahovalecké pracovné víza. Toto je však ťažké dosiahnuť, pretože vo všeobecnosti závisí od prijatia ponuky zamestnania od zamestnávateľa v USA, ktorý bude sponzorovať vašu žiadosť o víza. Vláda USA neponúka dočasné pracovné víza pre príležitostné zamestnanie. Ak ste dostali ponuku zamestnania, váš potenciálny zamestnávateľ je povinný podať petíciu na Cudzinecký a imigračný úrad USA (USCIS). Je možné požiadať o 8 pracovných imigrantov bez prisťahovalectva. Viac informácií nájdete v časti vyššie s názvom „Pracovné víza pre prisťahovalcov“.

12.Čo ak cestujete zo Slovenska ale nie ste občanom Slovenska?

Nanešťastie je ESTA len pre občanov krajín zapojených do programu bezvízového styku. Cestovanie zo Slovenska nestačí, ak nie ste občan. Stále budete musieť požiadať o víza. Patria sem aj obyvatelia Slovenska, ktorí nie sú občanmi.

13.Ako budú zabezpečené moje informácie keď zažiadam o ESTA?

Na usaestaonline.com sú vaše informácie zabezpečené všetkými možnými spôsobmi pomocou najnovšej šifrovacej technológie. US ESTA Online a vláda USA neposkytujú žiadne osobné informácie tretím stranám, okrem prípadu vážneho bezpečnostného rizika alebo kvôli ochrane vašej bezpečnosti.

14.Ako budú zabezpečené informácie z mojej kreditnej karty pri zažiadaní o ESTA?

Rovnakým spôsobom ako vyššie, US ESTA Online používa najmodernejšiu šifrovaciu technológiu, aby zabezpečil, že údaje o vašej kreditnej karte sú bezpečné a chránené pred tretími stranami.

Týmto sa uzatvára táto príručka o výhodách a nevýhodách ESTA a víz do USA pri cestovaní zo Slovenska. Dúfam, že ste našli, čo hľadáte, a teraz presne viete, čo musíte urobiť, aby ste sa pripravili na cestu do USA!